Ensimmäinen viikko takana

No niin, ensimmäinen viikko työssäoppimista takana Suomi-kodilla. Tässä ensin taustaa Suomi-kodista. Teksti on suora kopio suomen kielisestä esitteestä.

Vuonna 1982 viiden suomalaisen seurakunnan toimesta perustettiin yhdistys hoivakodin saamiseksi Toronton suomalaisille vanhuksille. Valtion rahoitusta hoivapaikkoja ei tuolloin ollut saatavissa, joten ensin rakennettiin 6- kerroksinen asuintalo Suomi-Koti/Toronto Finnish-Canadian Seniors Centre, joka avattiin virallisesti v. 1987. Alkuperäinen tavoite saavutettiin, kun 34- paikkainen hoivaosasto valmistui rakennuksen seitsemänteen kerrokseen ja avattiin vuonna 1992.

Me kaikki tämänhetkiset kolme suomalaista opiskelijaa olemme tuolla seitsemännessä kerroksessa. Tämän viikon olemme olleet aamuvuorossa klo 6:30-14:30. Olemme työskennelleet hoiva-avustajan (PSW eli personal support worker) mukana tehden perushoitoa eli aamupesuja, suihkutuksia, vaipan vaihtoja, päivävaatteiden pukemista tai siinä avustamista sekä ruokailussa avustamista.

Ymmärrykseni mukaan siirrymme ensi viikolla sitten astetta ylemmäs ja ohjaajana tulee olemaan lähihoitaja (RPN eli registered practical nurse). Mitä työnkuvaan sitten sisältyykään, sen näkee huomenna maanantaina. Myöhemmässä vaiheessa tulemme tutustumaan pari päivää kotipalveluun. Koska minun osaamisalana on kuntoutus, tulen olemaan kuntoutukseen erikoistuneen lähihoitajan opissa. Hänen kanssaan aloitan viikon kuluttua, koska hän on tulevan viikon lomalla. 

Meidät on otettu tosi lämpimästi vastaan sekä työntekijöiden että asukkaiden puolesta. On ollut tosi mukava lähteä aamuisin töihin. Ja mikä parasta, työmatka kävellen Suomi-kodille kestää maksimissaan minuutin! Asukkaat ovat tosi ihania mummoja ja pappoja, jotka tykkäävät puhua suomea ja ovat kiinnostuneita meidän taustoista. Näin ensimmäisen viikon jälkeen on pää vielä pyörällä kaikesta uudesta infosta, mutta konkreettinen tekeminen selkeyttää kuvioita. 

Paljon on ehditty jo nähdäkin viikon aikana. Edellinen kuva on Suomi-kodin taukohuoneen ikkunasta. Kiertelimme Kaarinan kanssa jo ensimmäisenä sunnuntaina kaupungilla ja tutustuimme Hockey Hall of Fameen ja söimme lounasta China Townissa. Sen verran oli suomitytöilleki kylmä, että vain kävelimme Kensington Marketin läpi, sen enempää siihen tutustumatta. Viikolla kävimme Art Gallery of Ontariossa (ACO) Merjan ja Ilarin ollessa myös mukana. Kauppakeskus Eaton Centre Down Townissa on tullut myös tutuksi, koska sovimme sinne aina treffit tyttöjen kanssa. Siitä on helppoa lähteä liikenteeseen. Liikkuminen ylipäätänsä on helppoa metrolla, linja-autolla ja ratikalla. 


Kävelimme eilen Kaarinan ja Suvin kanssa Distillery District- alueella, joskin tuumasimme, että se on varmaankin enemmän kesäkohde mm.mukavine terasseineen. Kävimme myös kauppahalli St. Lawrence Marketilla, josta löytyi jo tuliaisia kotiin vietäväksi. 

Taidetta Distillery Districillä

St. Lawrence Market 

Tutustuimme myös ulkoapäin City Hall Torontoon, jonka on suunnitellut suomalainen arkkitehtiporukka. City Hallin vieressä on vanha kaupungintalo. 

Luistelijoita City Hallin edustalla

Vanha City Hall

Tässäpä tiivistetysti kuulumisia. Palataan taas, viimeistään viikon kuluttua. Hyvää alkavaa viikkoa kaikille! Lopuksi satunnaisia otoksia kaupungilta. 















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tervehdys Torontosta

Terveiset Suomesta